RK Slovenije
Območno združenje Murska Sobota

 

SODELOVANJE NA 7. MEDNARODNEM KONGRESU NUTRICIONISTOV V ZAGREBU

 Tudi letos nas je presenetil izjemno pester in kvaliteten  program. Priznani strokovnjaki so predstavili najnovejše trende v prehrani, klinične raziskave, primere dobre prakse ...  Predstavnici RKS Območnega združenja Murska Sobota sta predstavili primer dobre prakse spodbujanja  zdrave prehrane v lokalni ruralni skupnosti, ki je del projekta Zdrav način življenja za vse.  Projekt so skupaj izvajali RKS Območno združenje Murska Sobota, Pomursko društvo za boj proti raku in Občina Razkrižje, sofinanciralo pa Ministrstvo za zdravje RS.

Tečaj prve pomoči za bodoče voznike motornih vozil

Prijave za 10-urni tečaj prve pomoči in izpit iz prve pomoči sprejemamo na sedežu RKS Območnega združenja Murska Sobota, Staneta Rozmana 3 v Murski Soboti oz. na telefon 02 512 45 20 ali 031 335 713.

Na tečaj se lahko prijavi kandidat, ki je dopolnil 16 let.

 

S 1. avgustom 2008 začnejo veljati nove cene:

CENA TEČAJA Z IZPITOM: 74,00 EUR

CENA IZPITA:
39,00 EUR

Cena dvojnika: 15,00 EUR

Knjigo Prva pomoč - priročnik za voznike motornih vozil, dr. Uroša Ahčana, kandidatom izposojamo.

Tečaj poteka po enotnem programu, ki ga je pripravil Strokovni center za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije. Program vsebuje predvsem nujne ukrepe v prvi pomoči, ki rešujejo življenja ponesrečenim v prometnih nesrečah.

Tečaji potekajo na sedežu OZRK Murska Sobota, po potrebi oz. zadostnem št. prijav tudi izven sedeža (npr. šole).

Podeli:

EVROPSKA KAMPANIJA ZA VARNOST V CESTNEM PROMETU

Aktivnosti OZRK v evropski kampaniji za varnost v cestnem prometu

 

Aktivnosti OZRK MURSKA SOBOTA v evropski kampaniji za varnost v cestnem prometu

 

Pri samih aktivnostih so sodelovali soboški policisti v obliki preventivnega akcijskega dela, in sicer so kontrolirali cestni promet, medtem ko so prostovoljci Rdečega križa delili preventivne letake s vsebino spoštoval bom cestnoprometne predpise.

Obenem pa je na šoli potekalo predavanje o prometni varnosti, katerega je izvajal policijski inšpektor Marjan Misja iz PU Murska Sobota.

Na dvorišču ekonomske šole pa so policisti Policijske postaje in Prometne policijske postaje Murska Sobota ter policisti kriminalisti iz SKP PU Murska Sobota predstavili poklic policista in delo policije. Približno 400 dijakom srednje ekonomske šole so predstavili poklic policista in opremo, s katero policisti opravljajo naloge na terenu. Predstavili so tudi policijsko motorno kolo, intervencijsko vozilo in preventivno vozilo PP Murska Sobota ter vozilo za opravljanje ogledov, ki ga za delo uporabljajo kriminalistični tehniki.

Podeli:

Postal boš voznik

Ali veš, kaj pričakuješ od vozniškega izpita in avtomobilskega ključa v žepu?

Pričakuješ vožnjo po odprti podeželski cesti in veter v laseh? Doživljanje velike hitrosti in priložnosti, da z njo narediš vtis na sopotnika? Nihče ti ne želi pokvariti prijetnega občutka zadovoljstva ob opravljenem vozniškem izpitu, vendar pa je vredno, da ZARADI SVOJEGA ŽIVLJENJA IN ŽIVLJENJA DRUGIH pomisliš na nekaj preprostih dejstev.

Med mladimi so prometne nesreče najpogostejši vzrok za smrt. Mladi vozniki imajo zaradi neizkušenosti nekajkrat več moznosti, da povzročijo nesrečo, kot starejši. Mlad neizkušen voznik potrebuje za prepoznavanje nevarne situacije v prometu dve več kot izkušen voznik.

VARNO - NEVARNO? KJE JE MEJA ?

Gotovo se boš do vozniškega izpita naučil rokovati z avtom in spoznal vsa prometna pravila, vendar pa to dvoje v kočljivih sitacijah, ki se v prometu pojavijo nenadoma ne bo vedno zadostovalo. VOŽNJA NI SAMO STVAR ZNANJA.

SKRIVNOST VARNE VOŽNJE JE V PRAVOČASNEM PREPOZNAVANJU IN IZOGIBANJU NEVARNIM SITUACIJAM ...

Na cesti nisi nikoli sam. Vzemi si čas in prostor za pravočasno reagiranje, tudi na morebitne napake drugih. Lahko se zgodi, da do nesreče pride zaradi tvoje napake, vendar pa V PRIMERU, KO PRIDE DO NAJHUJŠEGA, NI POMEMBNO SAMO TO, KDO JE NAREDIL NAPAKO.

MERILEC JE HITROST ...

Nekateri vozniki so prepričani, da so sposobni varno voziti z NAJVEČJO HITROSTJO, ne glede na vremenske razmere. Saj je tu zavora in samo stopiti je treba nanjo, pa se vozilo ustavi. V resnici je prava zavora le naslednje spoznanje: PRI VELIKI HITROSTI JE POTREBNA SAMO ŠE MAJHNA, NEUMNA NAPAKA IN POSLEDICE SO NEPOPRAVLJIVE!

Bodi realen. Hitrost je najpogostejši vzrok za nesreče. Zaradi nje umre dobrih 40 odstotkov smrtno poškodovanih - okoli 160 na leto. ZATO NIKAR NE HITI! Slaba vremenska napoved (dež,mraz, megla, sneg) pomeni napoved novih smrtnih žrtev. Zavore slabše primejo in vidljivost je slabša, zato upoštevajte nasvete: VOZI POČASNEJE!

V TVOJIH LETIH BI ŽE LAHKO MALO UPOČASNIL ŽIVLJENJE

Zaradi hitrosti nekateri izgubijo nekaj denarja, nekateri vozniško dovoljenje, nekateri pa celo življenje. Med katerimi boš ti? ODLOČITEV JE TVOJA.

Ankete kažejo, da se dekleta bojijo agresivne, hitre vožnje in da jih naredi nervozne. ZAKAJ IZZIVATI? IZZIVANJE NE BO NA NIKOGA NAREDILO DOBREGA VTISA!

Hitra vožnja hitreje porablja že tako drago gorivo. Sicer pa - kako daleč se na naših cestah sploh lahko pride s hitro vožnjo? si kdaj opazoval voznika, ki je divjal in prehiteval, da bi prišel na čelo kolone? Že pri prvem semaforju ali naslednjem tovornjaku v koloni je lahko spoznal, da ni pridobil ničesar.

PIJ ALI OSTANI ŽIV ...

Alkohol in volan se izključujeta. Kruto dejstvo je, da vsako tretjo hujšo nesrečo povzroči nekdo, ko ima v krvi več alkohola, kot je dovoljeno. ALKOHOL V PROMETU JEMLJE ŽIVLJENJA - tako nedolžnih, kot tistih, ki vozijo pijani.

Mnogi vozniki menijo, da lahko varno vozijo, če imajo v krvi manj alkohola, kot je dovoljeno. Vsaka alkoholna pijača vedno zmanjšuje sposobnost za vožnjo. EDINA PRAVA ODLOČITEV JE, DA VOZNIK NE PIJE.

NEKATERI VOZNIKI NE ŽIVIJO VEČ, DA BI LAHKO OBŽALOVALI, KER SO PILI IN VOZILI.

Zaradi alkohola se zgodi največ nesreč ob koncu tedna, v petek in soboto. V teh dveh dnevih vsako leto zaradi alkohola umre okoli 90 ljudi - predvsem mladih, ki se takrat zabavajo in pogosto sedejo za volan opiti!

NEKAJ DOBRIH NASVETOV ...

Tudi če si pil, ostani razsoden in ne sedi za volan.
Če se zabavaš z družbo, najprej določite nekoga, ki bo vozil in zato ne bo pil.
Če si v družbi in namerava kdo pijan sesti za vola, ga prisili, da ti izroči ključe vozila.
Kadar imaš goste, ki so pili, jim svojo naklonjenost pokaži tudi tako, da poskrbiš za njihov varen prevoz domov, ali pa naj prenočijo pri tebi. Vozniku nikoli ne ponujaj alkoholne pijače!

ALKOHOL ZA VOLANOM IMA TRAJNE POSLEDICE. ŽIVETI S SPOZNANJEM, DA JE TVOJA NEODGOVORNOST KRIVA ZA SMRT, TELESNE POŠKODBE IN STRAH NEDOLŽNIH, POVZROČI HUDE STISKE.

VOZI ZA JUTRI ...

Včasih si bil pešec. V bistvu si to še vedno. In pešci so tako kot kolesarji v prometu zelo ranljivi. Ne pozabi nanje in na to, da bo tudi to leto na naših cestah umrlo nekaj sto ljudi.

Ko se boš udobno namestil v svojem tono težkem lepotcu in se pripel z varnostnim pasom, se, še preden obrneš ključ, spomni: ZBRANOST, PREUDARNOST, PREVIDNOST SO MOJI STALNI SOPOTNIKI.
Podeli:

TRENING VARNE VOŽNJE

Varno na cestah po Pomurju

V sklopu preventivnih aktivnosti Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je dne 26.4.2008 potekala preventivna akcija Varno po cestah v Pomurju. Pri samih aktivnostih je sodeloval tudi OZRK Murska Sobota s prostovoljci, ki so obiskovalcem predstavljali prvo pomoč poškodovancem v prometnih nesrečah.

Podeli:

EVAKUACIJA V VRTCU LAVRA V MURSKI SOBOTI

Če bi gorelo

Posnetek iz helikopterja

Posnetek iz helikopterja

Območje Evakuacije

Območje Evakuacije

Otroci na dvorišču

Otroci na dvorišču

Otroci in gasilsko vozilo

Otroci in gasilsko vozilo

Evakuiranci opazujejo reševanje

Evakuiranci opazujejo reševanje

Gasilec se predstavlja

Gasilec se predstavlja

Policist skrbi za varnost

Policist skrbi za varnost

Gasilec predstavlja delo

Gasilec predstavlja delo

Tako pa gasimo

Tako pa gasimo

bo kdo poskusil

bo kdo poskusil

Uh kak šprica

Uh kak šprica

 

V sklopu aktivnosti ob evakuacijah so v vrtcu Lavra sodelovali:

 

 

 

OZRK Murska Sobota

(skrbeli za strokovno izvajanje prve pomoči poškodovancem)

 

 

 

Civilna Zaščita

(strokovna pomoč in nadzor)

 

 

 

Gasilci

(prišli v intervencijo)

 

 

 

Policija

(skrbeli za varno odvijanje akcije)

 

 

 

Center za obveščanje

( hitro obveščali interventne službe)

 

 

 

Evakuacijo so izvajali uslužbenci vrtca

(otroci in zaposleni uspenšno izvedli evakuacijo)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: ŠA

Tekst: TT

Podeli:

EVAKUACIJA NA OŠ I MURSKA SOBOTA

Tehniški dan

učenci se učijo prve pomoči

učenci se učijo prve pomoči

čalni OZRK M. Sobota kot opazovalci

čalni OZRK M. Sobota kot opazovalci

ekipe prve pomoči zelo aktivne

ekipe prve pomoči zelo aktivne

prva pomoč poškodovancem

prva pomoč poškodovancem

Zapuščamo objekt brez panike

Zapuščamo objekt brez panike

 

V sklopu tehniškega dne na

Osnovni šoli I v Murska Soboti

so se predstavile

interventne službe.

 

Sodelovali so prostovoljci

OZRK Murska Sobota,

ki so predstavili nudenje prve

pomoči poškdovancem,

prav tako pa so sodelovali in

nudili strokovno pomoč

reševalnim ekipam in

ekipam prve pomoči

pri izvedbi aktivnosti ob evakuaciji.

 

  

  

 

tekst: TT

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:

IZLET ZA KRVODAJALCE

OZRK Murska Sobota

Izlet za pomurce, ki darujejo kri!


Območno združenje Rdečega križa Murska Sobota je 16. maja 2008 organiziralo enodnevni izlet za prostovoljne krvodajalce, ki s svojim humanim ravnanjem pomagajo tistim, ki to življensko tekočino nujno potrebujejo, in s tem pomagajo rešiti marsikatero življenje. Med prostovoljci iz pomurske regije jih je veliko tudi iz policijskih vrst, tako je pomurska regija v samem slovenskem vrhu po številu krvodajalcev.

Udeleženci izleta smo se peljali iz Murske Sobote po zelo prometni cesti do Maribora in po avtocesti naprej do počivališča Tepanje. Pot smo nadaljevali skozi gimnazijsko mesto Slovenske Konjice in naprej proti Dobrni, kjer smo si ogledali Terme Dobrna. Tam nas je sprejela prijazna receptorka, ki nam je predstavila hotelski kompleks, zatem pa smo si ogledali še zdraviliški del term, kjer nam je njihovo ponudbo predstavila tamkajšnja medicinska sestra. Po ogledu hotela smo se napotili v park z več stoletnimi drevesi različnih vrst, ki jih obdaja hotelski kompleks.

Ob zanimivem programu so nas povabili na splav in nam ob zvokih splavarskega muzikanta s 'frajtnonarico' postregli s kruhom in soljo. Pozdrav 'kormoniša' in predstavitev 'rajže'. Potem smo zaplesali, zapeli, nato pa splavarska malica z žganci, golažom in rženim kruhom. Popili pa smo tudi nekaj kapljic belega in nekaj kapljic rdečega. Postregli so nam tudi s splavarsko kavo in predstavili splavarski krst. Po zanimivem programu in dvourni plovbi s splavom smo se odpravili nazaj proti Murski Soboti. Med potjo, ki pa je bila spet dolga in počasna, smo se zaustavili na Turistični kmetiji Kaučič v vasici Trstenik. Tukaj smo se še malo okrepčali in kakšno rekli, nato pa pot pod noge in domov.

 

Podeli:

REGIJSKO TEKMOVANJE EKIP PRVE POMOČI ZA OSNOVNOŠOLCE

Prva pomoč

zelo resen pristop tekmovalcev

zelo resen pristop tekmovalcev

testi pa tako zahtevni

testi pa tako zahtevni

Na Ekonomski šoli Murska Sobota se je 24. aprila 2008 odvijalo regijsko tekmovanje iz poznavanja prve pomoči, rdečega križa in cestnoprometnih predpisov za kolesarje.

 

 

Tekmovanje je organiziralo Območno združenje Rdečega križa Murska Sobota za učence pomurskih osnovni šol.

 tekst in foto: TT

Podeli:

TEKMOVANJE EKIP PRVE POMOČI

OBČINSKO TEKMOVANJE EKIP PRVE POMOČI SE JE ODVIJALO NA OŠ III V MURSKI SOBOTI

objava rezultatov

objava rezultatov

nagovor sekretarke

nagovor sekretarke

komisija

komisija

še v akciji

še v akciji

podeliev priznanj

podeliev priznanj

 

 

Občinsko tekmovanje ekip prve pomoči za osnovnošolce je organiziralo

OZRK Murska Sobota.

 

Najboljši so se uvrstili na regijsko tekmovanje ekp prve pomoči za območje

Pomurja.

 

Tekmovalci so morali poznati oziroma obvladati praktični del nudenja prve

pomoči poškodovancem, v pisnem delu pa so morali obvladati teorijo iz prve

pomoči, teorijo o zgodovini rdečega križa in poznavanje cestnoprometnih

predpisov za kolesarje.

 

Istočasno pa se je v organizacijo RKS odvijala preventivna akcija Evropska

kampanija za varnost v cestnem prometu v kateri so sodelovali policisti

PP Murska Sobota in prostovoljci dijaki iz pomurskih srednjih šol. V akciji pa

so policisti opravljali nadzor cestnega prometa, pri čemer so tudi izrekli nekaj

opozoril za manjše cestnoprometne prekrške. Ob tem pa so prostovoljci OZ

RK Murska Sobota delili zloženke z zaobljubo, da bodo vozniki v bodoče

spoštovali cestnoprometne predpise.

 

tekst in foto: TT

Podeli:

DEBELI RTIČ

Obisk predsednika Republike Slovenije

Predsednik RKS Borut Miklavčič ob sprejemu predsednika RS in njegove soproge.

Predsednik RKS Borut Miklavčič ob sprejemu predsednika RS in njegove soproge.

Sekretarke pomurskih območnih združenj RKS z gospodom Türkom: Davorka Makovec (Gornja Radgona), Maša Senčar Germšek (Ljutomer), Albina Knapp (Murska Sobota).

Sekretarke pomurskih območnih združenj RKS z gospodom Türkom: Davorka Makovec (Gornja Radgona), Maša Senčar Germšek (Ljutomer), Albina Knapp (Murska Sobota).

 

V sredo, 7.5.2008, je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk s soprogo obiskal Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Slovenije Debeli rtič.
Predsednik RKS Borut Miklavčič s sodelavci mu je predstavil projekt načrtovanega razvoja in obnove letovišča in zdravilišča ter ga seznanil z zdraviliško dejavnostjo in številnimi programi, ki se v okviru letovanj otrok izvajajo na Debelem rtiču.
V nadaljevanju si je predsednik s soprogo ogledal nastanitvene objekte, športna igrišča, bazene in obalo ter program mladih članov Območnega združenja Rdečega križa Koper, ki je v zdravilišču potekal ob začetku Tedna RKS.

 


Ob tej priložnosti je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk odkril temeljni kamen za začetek nadomestne gradnje nastanitvenega Mladinskega doma L1.
 

Tekst: AK

 

Podeli:

VESEL BOŽIČ IN SREČNO NOVO LETO 2009

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Murska Sobota