RK Slovenije
Območno združenje Murska Sobota

 

SODELOVANJE NA 7. MEDNARODNEM KONGRESU NUTRICIONISTOV V ZAGREBU

 Tudi letos nas je presenetil izjemno pester in kvaliteten  program. Priznani strokovnjaki so predstavili najnovejše trende v prehrani, klinične raziskave, primere dobre prakse ...  Predstavnici RKS Območnega združenja Murska Sobota sta predstavili primer dobre prakse spodbujanja  zdrave prehrane v lokalni ruralni skupnosti, ki je del projekta Zdrav način življenja za vse.  Projekt so skupaj izvajali RKS Območno združenje Murska Sobota, Pomursko društvo za boj proti raku in Občina Razkrižje, sofinanciralo pa Ministrstvo za zdravje RS.

MEDNARODNI KONGRES NUTRICIONISTOV

 

SODELOVANJE NA 7. MEDNARODNEM KONGRESU NUTRICIONISTOV V ZAGREBU

 Tudi letos nas je presenetil izjemno pester in kvaliteten  program. Priznani strokovnjaki so predstavili najnovejše trende v prehrani, klinične raziskave, primere dobre prakse ...  Predstavnici RKS Območnega združenja Murska Sobota sta predstavili primer dobre prakse spodbujanja  zdrave prehrane v lokalni ruralni skupnosti, ki je del projekta Zdrav način življenja za vse.  Projekt so skupaj izvajali RKS Območno združenje Murska Sobota, Pomursko društvo za boj proti raku in Občina Razkrižje, sofinanciralo pa Ministrstvo za zdravje RS.

Podeli:

TEKMOVANJE KUHARJEV AMATERJEV

 

TEKMOVANJE KUHARJEV AMATERJEV – OBLOŽENI KRUHKI

 Na Razkrižju je 5. 10. 2019 v okviru projekta Zdrav način življenja za vse, ki ga financira Ministrstvo za zdravje potekalo že drugo tekmovanje kuharjev amaterjev v pripravi zdravih jedi. Tokrat so se tekmovalci pomerili v pripravi zdravih obloženih kruhkov. Tekmovalo je šest ekip. Med njimi je bila  tudi ekipa RKS Območnega združenja Murska Sobota. V ekipah so pomagali tudi najmlajši.

Tekmovalci so pripravili okusne, lepo okrašene, zanimive in zdrave obložene kruhke.  Na ta način so pokazali, da je možno implementirati smernice zdrave prehrane v vsakdanje življenje. Obiskovalci so z navdušenjem poskušali pripravljene kruhke, ter občudovali te majhne dobrote, ki jih je možno narediti doma. Nekatere so najbolj navdušili kruhki z ajdovim namazom, obložene  s pečenim piščančjim mesom in zelenjavo. Drugi so spet prisegali na bolj pikantne kruhke s čičerikinim namazom in jajčkom. Ljubiteljem sira so bili najbolj všeč kruhki s tremi siri. Marsikateri obiskovalec je izbral kruhke s fižolovim namazom, pečenim puranjim mesom in zelenjavo. S svojo izvirnostjo, okusom in videzom kruhki z oblogo iz sladkega krompirja, korenčka in  čebule so presenetili vse obiskovalce. Kruhki s skutnimi namazi z oreški in obloženi s sadjem so navdušili mlade in tiste starejše.

Komisija je ocenila, da so vsi predstavljeni obloženi kruhki  izjemno okusni in zdravi. Z le točko več so  prvo mesto zasedli kruhki kmetije Fortner, ki so tudi najbolj presenetili obiskovalce.

 

 

Podeli:

DAN ZDRAVJA V DRŽAVNEM ZBORU

 

SODELOVALI SMO NA DNEVU ZDRAVJA V DRŽAVNEM ZBORU

RKS Območno združenje Murska Sobota in Pomursko društvo za boj proti raku sta sodelovala na Dnevu zdravja v Državnem zboru. Bogat program je vključeval predavanja o zdravem življenjskem slogu, razstavo "Zdrav način življenja za vse", meritve krvnega tlaka, telesne sestave, svetovanje zdravnika in razdeljevanje zdravstveno vzgojnega materiala. Zbrane so nagovorili predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar in prim. mag. Branislava Belović.

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan je v svojem nagovoru med drugim povedal, da je zdravje pomemben družbeni kapital in predpogoj za družbeni in gospodarski razvoj, ter da se pomena zdravja še posebej zavedajo v Državnem zboru, ko preko različnih aktivnosti skrbijo za zdravje na delovnem mestu. Sprejeli so tudi Strategijo promocije zdravja na delovnem mestu za obdobje 2019 – 2020. Mag. Dejan Židan se je zahvalil  Pomurskemu društvu za boj proti raku, ki z Državnim zborom sodeluje pri oblikovanju programa zdravja na delovnem mestu.

Razstava, meritve dejavnikov tveganja, svetovanje in razdeljevanje zdravstveno vzgojnih gradiv, ki so jih izvajali Pomursko društvo za boj proti raku in RKS Območno združenje Murska Sobota so  potekali v prijetnem vzdušju, ob velikem zanimanju udeležencev.


Foto: Državni  zbor - Matija Sušnik

 

Podeli:

ZDRAVA POVEZAVA

 

SODELOVALI SMO NA 1. NACIONALNI KONFERENCI

ZDRAVA POVEZAVA- ZDRUŽUJEMO MOČI ZA ZDRAVJE LJUDI

 Na prvi 1. nacionalni konferenci Zdrava povezava- Združujemo moči za zdravje ljudi v organizaciji Ministrstva za zdravje, smo kot vodilni partner sodelovali s predstavitvijo projektov "Lahko jem – od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov" in "Zdrav način življenja za vse". Na konferenci je 75 različnih nevladnih in drugih organizacij predstavilo 85 programov in projektov, ki jih sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Podeli:

TEDEN BOJA PROTI RAKU 2019

 

Regijska prireditev ob Tednu boja proti raku

Ob Tednu boja proti raku je 9. marca 2109 na Razkrižju potekala prireditev "Evropski kodeks = manj raka". Organizirali so jo Pomursko društvo za boj proti raku,  Občina Razkrižje in RKS Območno združenje Murska Sobota. S tekom, hojo in  nordijsko hojo smo želeli  opozoriti in spodbuditi prebivalce Pomurja k upoštevanju nasvetov Evropskega kodeksa proti raku.

 

Podeli:

NAJPROSTOVOLJNA ORGANIZACIJA V LETU 2018

 

NAJPROSTOVOLJNA ORGANIZACIJA MOMS V LETU 2018 - RDEČI KRIŽ SLOVENIJE OBMOČNO ZDRUŽENJE MURSKA SOBOTA

V Gledališču Park Murska Sobota se je 30.1.2019 odvila slovesna prireditev, na kateri je župan Aleksander Jevšek podelil priznanja posameznikom in društvom, ki so bili v letu 2018 najbolj požrtvovalni in predani izvajanju prostovoljnega dela.

Županova priznanja so prejeli:

Naj prostovoljka 2018: Veronika Horvat, članica Društva upokojencev Murska Sobota


Naj prostovoljno društvo 2018: Društvo gluhih in naglušnih Murska Sobota


Naj prostovoljna organizacija 2018: Rdeči križ Slovenije Območno združenje Murska Sobota

Kot slavnostna govornica se je dogodka udeležila Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, v kulturnem programu pa so nastopili člani Društva harmonikarjev Murska Sobota.

Podeli:

POHOD

 

 

Na RKS OZ MS smo s pohodom obeležili rožnati  oktober – svetovni mesec  boja proti raku dojk.

Podeli:

TEKMOVANJE

 

KUHARJI AMATERJI NA RAZKRIŽJU PRESENETILI S PRIPRAVO ZDRAVIH SOLAT

Na tekmovanju kuharjev amaterjev v pripravi zdravih solat na Razkrižju je sodelovalo 10 ekip. Vse solate, v katerih so tekmovalci pretežno uporabljali lokalno pridelana živila so bile zdrave, okusne, harmonične, lepo postrežene, primerne za vsakdanjo zdravo prehrano in lokalno gostinsko ponudbo. Pravi kulinarični užitek.  Tekmovalci so pripravljali solate kot pravi profesionalci, tudi najmlajši iz Vrtca  Razkrižje.

Težko je bilo določiti zmagovalca. Zmagali so učenci OŠ Janeza Kuharja  Razkrižje.

Z vidika promocije zdravja je tovrsten pristop k spodbujanju prebivalstva k zdravemu načinu prehranjevanja izjemno primeren.

Tekmovanje kuharjev amaterjev v pripravi zdravih solat je le ena izmed uspešno izvedenih aktivnosti v okviru projekta "Zdrav način življenja za vse", ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Murka Sobota, 2.10.2018

 

Podeli:

Novi publikaciji o prehrani pri sladkorni bolezni tipa 2 in debelosti

 

V okviru projekta  "Lahko jem – od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov", ki ga izvajata RKS Območno združenje Murska Sobota in Pomursko društvo za boj proti raku,  sofinancira pa Ministrstvo za zdravje RS sta objavljeni publikaciji z nasveti in kuharskimi recepti za prehrano bolnikov pri sladkorni bolezni tipa 2 ter prekomerni telesni teži in debelosti. Publikaciji sta na voljo v elektronski obliki v slovenskem in madžarskem jeziku.

Povezava do publikacij v slovenskem jeziku:

http://rak-ms.si/pages/lahko-jem.php

Povezava do publikacij v madžarskem jeziku:

http://rak-ms.si/pages/fozni-ndash-egeszsegesen.php

Podeli:

LAHKO JEM PRI PREKOMERNI TELESNI TEŽI IN DEBELOSTI

 

LAHKO JEM PRI PREKOMERNI TELESNI TEŽI IN DEBELOSTI

V kratkem bo na voljo publikacija Lahko jem pri  prekomerni telesni teži in debelosti. Publikacija vsebuje praktične nasvete in kuharske recepte za zdrave in okusne jedi.

Namenjena je vsem vam, ki želite doseči in obdržati primerno telesno težo. Prav tako je namenjena vsem (posameznikom in družinam), ki se želite prehranjevati zdravo.

Publikacija je nastala v okviru projekta "Lahko jem" od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov, ki ga financira Ministrstvo za zdravje RS.

Podeli:

LAHKO JEM

 

LAHKO JEM PRI SLADKORNI BOLEZNI TIPA 2

V kratkem bo na voljo publikacija Lahko jem pri  sladkorni bolezni tipa 2. Publikacija vsebuje praktične nasvete in kuharske recepte za zdrave in okusne jedi.

Namenjena je vsem, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2.  Prav tako je namenjena vsem (posameznikom in družinam), ki se želijo prehranjevati zdravo.

Publikacija je nastala v okviru projekta "Lahko jem" od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov, ki ga financira Ministrstvo za zdravje RS.

Podeli:

ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA ZA VSE

 

Na Mednarodnem sejmu sodobnega zdravstva MEDICAL v Gornji Radgoni smo  OZRKS MS dne 19. 04. 2018 predstavili dejavnosti RKS, osrednja tema pa so bile aktivnosti iz projekta "Zdrav način življenja za vse" (partnerji OZRKS MS, Pomursko društvo za boj proti raku in Občina Razkrižje) in projekta "Lahko jem pri kroničnih nenalezljivih bolezni" (partnerji OZRKS MS in Pomursko društvo za boj proti raku), ki jih sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Osrednja aktivnost je pritegnila veliko pozornost obiskovalcev.

Podeli:

PRIZNANJE

 

Priznanje Zveze slovenskih društev za boj proti raku Skupini za samopomoč pri Območnem združenju RKS Murska Sobota

Skupino za samopomoč pri Območnem združenju RK Murska Sobota  so ustanovile upokojene medicinske sestre pred 11. leti, z namenom spodbujanja zdravega načina življenja (preko meritev dejavnikov tveganja in svetovanja). S to aktivnostjo se vključujejo  tudi v delovanje Pomurskega društva za boj proti raku. Po njihovem modelu delovanja je ustanovljeno še pet skupin za samopomoč, ki delujejo v krajevnih organizacijah Območnega združenja RKS Murska Sobota.

8. 03. 2017 sta predstavnici skupine za samopomoč na  Slavnostni seji Zveze in društev za boj proti raku, ki je bila na Ministrstvu za zdravje RS  prejeli pisno priznanje za večletno uspešno delo.

Podeli:

Pomoč beguncem

 

Sporočilo za javnost

Rdeči križ Slovenije zbira  pomoč za begunce

Ljubljana, 28. avgust 2015 –  Rdeči križ Slovenije je danes odprl račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za pomoč beguncem. Vsi posamezniki in pravne osebe lahko nakažejo prostovoljne prispevke za akcijo "RKS-Pomoč beguncem 2015" na:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
sklic: 00 96868
BIC banke: SKBASI2X,
Koda namena: CHAR.

 

Rdeči križ Slovenije  RKS bo namenil zbrana finančna sredstva in materialno pomoč za izvajanje programov pomoči za begunce. V sodelovanju z območnimi združenji RKS smo z razumevanjem potreb beguncevin v njihovem najboljšem interesu zasnovali vseslovensko humanitarno akcijo "RKS – Pomoč beguncem 2015".

Osredotočili smo se na lajšanje trpljenja ljudi, spodbujanje človekovega dostojanstva in strpnosti. S svojimi aktivnostmi  želimo pomagati pri reševanju potreb najbolj ranljivih skupin, ne glede na nacionalnost, raso, versko prepričanje, razred, politična mnenja ali pravni status in celostno obravnava ranljivost beguncev. Po svojih zmožnostih in z zbranimi sredstvi bomo prispevali k zagotavljanju pomoči in zaščiti ranljivih oseb, tako s takojšnjo humanitarno pomočjo njihovim neposrednim potrebam kot tudi z iskanjem trajnostnih rešitev.

Za humanitarno pomoč beguncem v Sloveniji skupaj s 56 območnimi združenji Rdečega križa Slovenije in še posebej z območnimi združenji RKS na območjih, kjer bodo nastanitvene enote za begunce, ali najverjetnejše tranzitne poti, zbiramo konzervirano hrano (brez svinjskega mesa), pitno vodo (izključno v plastenkah), higienske pripomočke (milo, zobna pasta, zobne ščetke, brisače, higienske vložke, plenice za otroke, vlažilne robčke), odeje, manjše šotore, spalne vreče in ležalne podloge. Oblačil in obutve trenutno ne zbiramo!

Nataša Pirc Musar, predsednica RKS poudarja, da je: "poleg tega, kar počnejo druge humanitarne organizacije,  poslanstvo RKS prva pomoč in iskanje pogrešanih."

Rdeči križ Slovenije s službo za iskanje pogrešanih oseb beguncem pomaga pri iskanju pogrešanih oseb, prenaša družinska sporočila in sodeluje pri obnavljanju družinskih vezi in tako preprečuje stiske oseb, ki so ločene od svojcev zaradi vojne, oboroženih spopadov, nasilja, naravnih in drugih nesreč ter migracij.

Materialno pomoč zbira 56 območnih združenj Rdečega križa Slovenije. Njihove kontaktne podatke najdete na spletni povezavi http://www.rks.si/sl/Kdo_smo/.

Podeli:

POPLAVE 2014

  

Rdeči križ Slovenije zbira pomoč za prizadete v poplavah

Nekatere predele Slovenije je v zadnjih dneh prizadelo močno deževje, katerega posledice so bile poplave in zemeljski plazovi.

Obveščamo vas, da je Rdeči križ Slovenije  odprl račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za prizadete družine in posameznike zaradi posledic deževja – Poplave 2014. Vsi posamezniki in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo "Poplave 2014", nakažejo na:

    Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
    TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
    sklic: 00 937061,
    BIC banke: SKBASI2X,
    Koda namena: CHAR.

Pomagate lahko tudi z SMS donacijo s ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 € in POPLAVE5 za donacijo 5 €. Akcijo omogočajo Telekom Slovenije, Debitel, Izimobil, Simobil in Tušmobil.

Sodelavci območnih združenj Rdečega križa Slovenije se bodo na prizadetih področjih vključili v občinske operativne štabe in šli na teren, da pridobijo podatke o socialno ogroženih družinah in posameznikih, ki potrebujejo pomoč Rdečega križa Slovenije.


 

Podeli:

SKRB ZA ZDRAVJE

 


Vsako prvo sredo v mesecu bo SKUPINA ZA SAMOPOMOČ OPRAVLJALA MERITVE DEJAVNIKOV TVEGANJA V ČASU OD 10.00 DO 11.30 URE na sedežu RKS Območnega združenja Murska Sobota, to je na Staneta Rozmana 3 v Murski Soboti.


Merili bodo HOLESTEROL, SLADKOR, TELESNO TEŽO, INDEKS TELESNE MASE, KRVNI PRITISK IN SVETOVALI O ZDRAVEM NAČINU ŽIVLJENJA!

Vljudno Vabljeni!!!!!!

Podeli:

HUMANITARNA POMOČ 2014

 

RK SLOVENIJE IN POPLAVE V SRBIJI IN BOSNI IN HERCEGOVINI

Zbrane materialne pomoči, ki smo jo prepeljali na območje poplav v Srbijo je bilo skupno za 14  ton v prvi pošiljki (zajema zbrano pomoč na območju OZRK Gornja Radgona, OZRK Ljutomer in OZRK Lendava).

V 2. pošiljki smo v Banja Luko v Bosni in Hercegovini prepeljali 17, 5 ton pomoči zbrane na območju OZRK M.Sobota.

3. pošiljka je bila zopet namenja v Banja Luko in sicer je kamion odpljal 5.400 kg razne zbrane pomoči prav tako iz območja OZRK MS.

Največ je bilo zbrane posteljnine, vode, plenic in konzerviranih živil.

V IMENU PREJEMNIKOV - ŽRTEV POPLAV, SE ZAHVALJUJEMO VSEM ZNANIM IN NEZNANIM DAROVALCEM!!!

TRENUTEK ZA DOBRODELNOST

V tej akciji smo v mesecih maj, junij in julij zbrali v trgovinah TuŠ in Mercator 293 kg prehrane, 40 kg higienskih artiklov in 30 kosov šolskih potrebščin.

Zbrano pomoč razdeljujemo socialno ogroženim posameznikom in družinam iz območja UE M.Sobota.

PREHRANA IZ BLAGOVNIH REZERV

V prvi polovici leta 2014 smo dobili  2247 litrov mleka, 899 kg soli, 899 kg sladkorja, 1783 litrov olja, 1798 kg moke in 1344 kg testenin.

Iz teh živil smo pripravili 1068 paketov. Od tega smo delavcem podjetja Mura na RKS Območnem združenju M.Sobota v mesecu juliju 2014 razdelili 403 prehrambene pakete.

TUŠEVI PREHRAMBENI PAKETI S PRALNIM PRAŠKOM

V prvi polovici leta 2014 smo razdelili1032 komadov prehrambenih paketov podjetja Tuš. Ravno toliko je bilo 3-kg vrečk pralnega praška.

BREZPLAČNO LETOVANJE

Na brezplačno letovanje na Debeli rtič pa bomo v mesecu avgustu poslali 12 otrok iz socialno ogorženih družin.

 

 

 

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Murska Sobota